Керівники прикордонних служб України та Словаччини обговорили нагальні питання охорони спільної ділянки кордону

НАЗАД
03 грудня 2021 14:44

Сьогодні, 3 грудня, відбулося засідання Головних Прикордонних Уповноважених України та Словацької Республіки.

У зв’язку із пандемією COVID-19 обговорити питання взаємодії Сергій Дейнеко та Роберт Гуцький мали змогу в режимі відеоконференції.

Серед порядку денного розглядався розвиток обстановки на спільному державному кордоні, питання функціонування пунктів пропуску, можливі ризики пов’язані з нелегальною міграцією, обмін інформацією щодо запобігання протиправній діяльності.

Голова Державної прикордонної служби України зазначив, що співробітництво між відомствами вже тривалий час розвивається успішно.

«Відносини українських прикордонників з Прикордонною поліцією та поліцією у справах іноземців Словацької Республіки залишаються пріоритетними. Загалом обстановка на державному кордоні контрольована, а на кордонах з країнами ЄС  - стабільна», - сказав Сергій Дейнеко.

Зі свого боку Директор Бюро Прикордонної поліції та поліції у справах іноземців Президії Поліцейського корпусу Словаччини Роберт Гуцький відмітив належну співпрацю між прикордонниками країн, наголосивши, що Україна залишається їх надійним стратегічним партнером.

Сторони спільно відмітили, що основним ризиками на сьогодні залишаються нелегальна міграція і торгівля людьми, а також незаконне переміщення підакцизних товарів, в тому числі з використанням БПЛА. При цьому констатувалося, результати протидії протиправній діяльності на українсько-словацькій ділянці державного кордону свідчать, що спільними зусиллями забезпечено належний рівень прикордонної безпеки.

Окрім цього, Сергій Дейнеко додав, що докладається максимум зусиль для створення комфортних умов для всіх категорій подорожуючих, при цьому пріоритетом залишається безпекова складова.

«В протидії сучасним викликам та загрозам нами впроваджено та удосконалюється система біометричного контролю, яка дає змогу автоматично перевіряти всі типи біометричних документів, комплекс «Розпізнавання обличчя», щоденно ми реагуємо на спрацювання баз даних стосовно осіб, документів і транспортних засобів, що перебувають у розшуку», - відмітив Голова ДПСУ.

Також він наголосив, що важливою складовою охорони кордону є розвиток спільного контролю в пунктах пропуску та спільне патрулювання.

Особливу увагу керівники відомств приділили питанню протидії використанню порушниками малих та безпілотних літальних апаратів для незаконного переміщення товарів. Зокрема було домовлено про подальші спільні дії, в т.ч. на рівні оперативних підрозділів, з викриття таких дій та встановлення причетних осіб по обидва боки кордону. Наголошувалося, що співпраця вже дозволила викривати осіб, причетних до такої протиправної діяльності.

Обговорюючи питання протидії незаконній міграції, Сергій Дейнеко поінформував свого візаві про ситуацію на кордоні України з Білоруссю. Він зазначив, що наразі не відмічається жодних груп незаконних мігрантів, які б намагалися прорватися в нашу державу, але в той же час заходи безпеки значно посилені.

«Зважаючи, що міграційні потоки можуть бути перенаправлені з Білорусі від кордонів з країнами ЄС в напрямку України, проводиться спільна прикордонна операція «Полісся». Крім того, ми спостерігаємо нові елементи гібридної війни, спростовуємо фейки про те, що українські прикордонники розстріляли групу незаконних мігрантів, про те, що ми затримуємо групи мігрантів. Це все - дезінформація», - зазначив Сергій Дейнеко.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси